>Datum en onderwerpen
Wanneer: 12 september 2021 - 12 december 2021Vol
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Rare Romeinen die mensen?
Tijdens dit college gaan we terug in de tijd naar de wereld van de Romeinen. Gladiatoren, stoere soldaten en mooie dames in witte jurken. Je ziet het vast meteen voor je! Recht uit een film of (strip)boek. Samen met culturele wetenschapper Sjoerd Aarts word je zelf een archeoloog en ga je op onderzoek uit. We bekijken Romeinse wapens, munten, sieraden en nog veel meer.
Want… klopt dit beeld wel van ‘de Romein’ of waren er toen ook veel vreemde gasten en rare snuiters?
- Expert: Sjoerd Aarts
En wat gebeurde er toen?
Ken je die filmpjes? Loopt een gigantisch grote hond een tuin binnen waar een kat zich zit te wassen. Dan verwacht je dat die hond achter de kat aan gaat en dat de kat op zijn minst begint te blazen, maar er waarschijnlijk als een gek vandoor zal gaan. Maar nee hoor: De hond gaat op zijn rug liggen, de kat springt er bovenop en begint hem te likken. Niet overal in de natuur gaat het zo logisch als we soms denken. Museumbioloog Paul Beuk neemt je mee op een ‘wat gebeurde er toen?-tocht’.
- Expert: Paul Beuk
Waarom zijn wij nu alleen op de wereld?
Wij zijn de enige mensensoort op aarde. Onze naaste “familieleden” zijn geen mensen, maar mensapen: de chimpansee en de bonobo. Dat lijkt heel normaal, maar zo is het niet altijd geweest. Nog maar honderdduizend jaar geleden waren we niet alleen! Als je toen op wereldreis zou zijn gegaan, kon je wel zes andere mensensoorten tegenkomen. Bijvoorbeeld Neanderthalers in Spanje, dwergmensjes in Indonesië, en de geheimzinnige Denisovans in Siberië. Maar waarom zijn ze er dan nu niet meer?
Prof. dr. José Joordens (paleontologie en evolutieleer) is onderzoeker bij Naturalis en geeft hier een hoorcollege over.
- Expert: José Joordens
Was de tyrannosaurus een rare vogel?
Wat hebben dinosauriërs en vogels met elkaar te maken? Dino’s legden eieren en vogels doen dat nog steeds. Maar zorgden de dinosauriërs ook voor hun jongen? Waren ze kaal of hadden ze misschien wel veren? Was de T. rex een rare vogel, misschien een soort grote nijdige kip? Deze vragen worden besproken in het college van dr. Eric Mulder.
Hij is paleontoloog en werkt bij museum Natura Docet in Denekamp. Daarnaast is hij gastdocent aan de Universiteit Twente in Enschede. Hij laat tijdens het college óók zien, hoe vogels hebben leren vliegen: mét een verrassing!
- Expert: Eric Mulder
Deze collegereeks zit vol.
Adres
- Meer info over dit museumDe Bosquetplein 7
6211 KJ Maastricht Chris Prevoo chris.prevoo@maastricht.nl 06 52533561