De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. Echte wetenschappers en experts geven antwoord op spannende vragen over de museumcollectie. Waar zitten de oren van een sprinkhaan? Kan pindakaas kunst zijn? Is Afrikaans voetbal magisch? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een college over bij de MJU. Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar en zijn er bachelors en masters te halen. De studenten van 8 tot en met 12 jaar halen aan het einde van de reeks hun MJU-diploma!
Bachelor & Master
Sommige musea bieden colleges aan voor een specifieke leeftijdsgroep. De termen bachelor en master geven een verdeling in leeftijd aan voor de collegereeksen. Een bachelor is voor kinderen van 8 t/m 10 jaar, en de masters voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. Je hoeft niet zoals op de echte universiteit eerst een bachelor en dan een master te volgen. Je schrijft je gewoon in voor binnen welke leeftijd je valt. De meeste musea bieden overigens ‘Mixed’ colleges aan: voor kinderen van 8 t/m 12 jaar.
Vragen?
Bekijk de FAQ voor de meest gestelde vragen en antwoorden.
Privacybeleid
De MuseumJeugdUniversiteit verwerkt persoonsgegevens en andere data in overeenstemming met de geldende wetgeving. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.
Wil je meedoen als museum?
De MuseumJeugdUniversiteit streeft naar zoveel mogelijk locaties door heel Nederland. Elk museum kan meedoen! Lees hier meer informatie.
Stichting MuseumJeugdUniversiteit
Bestuur en organisatie
Het stichtingsbestuur bestaat uit:
Kris Callens (directeur Fries Museum) – voorzitter
Marja van der Putten (directeur KNAW Wetenschapsfondsen) – vicevoorzitter
Marc de Beyer (directeur Museum Gouda) – penningmeester
Het bestuur oefent haar taken onbezoldigd uit.
Projectleider van de MuseumJeugdUniversiteit is Roos Duijnstee. Zij verricht haar werkzaamheden conform gangbare tarieven in de sector.
RSIN/fiscaal nummer: 8559.74.461
Missie en beleid
Missie
Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en stellen onophoudelijk vragen over de wereld om hen heen. Wetenschappers onderzoeken die wereld, kunnen vragen beantwoorden maar ook laten zien wat onderzoek doen inhoudt. Musea zijn plekken om te verwonderen, ontdekken, ervaren en te leren over wetenschap, kunst, cultuur, natuur en techniek. Ook wordt er onderzoek gedaan.
De MuseumJeugdUniversiteit verbindt musea, kinderen en wetenschappers met elkaar in een toegankelijk en inhoudelijk programma.
Hoofdlijnen beleid 2020-2022
De MJU wil zo divers mogelijk zijn op alle gebieden: geografisch, thematisch, wetenschappers, experts en het publiek. Kinderen met een migratieachtergrond en/of vanuit een andere sociaaleconomische achtergrond zijn bij ons op dit moment ondervertegenwoordigd en dat willen we veranderen.
Daarom startte de MJU in 2020 met een driejarig project: MJU Onderzoekt! Tijdens dit project voegen we een onderzoekspoot aan de MuseumJeugdUniversiteit toe, en onderzoeken we ons eigen format met de musea, jongeren en kinderen in samenwerking met Studio Moio. Concrete ideeën van de brongroep (kinderen zijn onze bron – zij kunnen ons het best vertellen wat er anders moet) voor verbetering voeren we uit in casestudies. Daarnaast versterken we de verbinding tussen wetenschappers en de MJU, en trainen de wetenschappers. Zo geeft de MJU in 2020-2022 betere colleges voor een breder publiek. Lees hier het projectplan van MJU Onderzoekt! voor meer informatie. Zowel het Mondriaan Fonds als het VSBfonds steunen MJU Onderzoekt!.
Uit de vijf casestudies kwamen 8 Gouden Tips voor een diverser publiek en een inclusievere MJU.
Jaarverslag 2020 en ANBI Standaardformulier 2020