Colleges
Hoe mummificeer je een vis?
Is mummificeerder zijn ook een beroep? In het oude Egypte was mummificeren wel iets wat veel mensen moesten kunnen. Want naast mensen werden er ook heel veel dieren gemummificeerd. Zo kon een favoriet huisdier gemummificeerd worden of je maakte een dierenmummie als geschenk voor een god. Maar hoe maakten de Egyptenaren een mummie? Wat heb je daarvoor nodig? Tijdens het MuseumJeugdUniversiteitwerkcollege gaan we een vis mummificeren. Dat is nog niet zo makkelijk en er is vast hulp nodig van de studenten. En misschien wil jij dan ook wel mummificeerder worden als je van archeoloog Ben van Bercken hoort hoe gaaf mummificeren is.
- Expert: Ben van den Bercken
Hoe maakte een Romein zich mooi?
Hadden de Romeinen ook schoonheidsspecialisten? Ze zagen er altijd wel mooi en verzorgt uit, maar wat deden ze allemaal om een beetje netjes voor de dag te komen? Douchen, haren kammen, tanden poetsen… Hoe kregen de Romeinen dat eigenlijk voor elkaar? Gebruikten zij zeep, shampoo en deodorant? Hoe styleden zij hun haar? En kenden ze al make-up? Archeoloog Dorothee Olthof vertelt je alles over schoonheidsgeheimen van de Romeinen tijdens deze interactieve lezing.
- Expert: Dorothee Olthof
Hoe zagen onderbroeken eruit in de Oudheid?
Bijna alle Romeinse kleding was rechthoekig of vierkant. Leuke patroontjes of kleurtjes? Als het niet hoeft….een streepje misschien. Kleding speciaal voor mannen, vrouwen of kinderen? Niet echt. Klinkt saai, maar heb je je wel eens afgevraagd of Romeinen onderbroeken droegen of sokken? Of: waarom de mantel van een keizer stonk? Wat droegen gladiatoren eigenlijk? En wat droeg je als je nou heel rijk was, of juist heel arm? Tijdens dit college leer je van oudheidspecialist Ratna Drost precies wat je moest kunnen als modeontwerper in het Romeinse rijk.
- Expert: Ratna Nadia Drost
Wat voor eten maakte een Romeinse Masterchef?
Bestonden er ook al Masterchefs in de Oudheid, of deden ze maar wat? Wat aten en dronken de Romeinen eigenlijk en hoe smaakte dat? Zijn dit smaken die wij nog steeds kennen, of aten de Romeinen alleen maar hele rare dingen, die wij nu vies vinden? Tijdens dit college maak je een geur- en smaakreis door de Romeinse keuken. Je ontdekt wat er op tafel stond bij grote banketten en bij ‘de gewone man’ en je ruikt en proeft van vergeten ingrediënten en smaakmakers van 2000 jaar geleden. Historica Manon Henzen doet je alle geheimen van de Romeinse Masterchef uit de doeken.
- Expert: Manon Henzen
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumOude Turfmarkt 129
1012 GC Amsterdam Kelly Boender k.boender@uva.nl 020-5252436