>Datum en onderwerpen
Wanneer: 3 februari 2019 - 12 mei 2019Vol
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Hoe ziet een zwart gat eruit?
Door een telescoop zo groot als de aarde te maken kunnen we het zwarte gat midden in het centrum van onze Melkweg voor het eerst echt bekijken. Maar hoe ziet een zwart gat er nu eigenlijk uit? En moeten we ons zorgen maken over dit allesverslindende monster, of zitten we op veilige afstand? Sterrenkundige (én dj) Thomas Bronzwaer van de Radboud Universiteit komt vertellen over de jacht op zwarte gaten, en laat zelfs een VR-simulatie zien van hoe het er mogelijk echt uit ziet in de buurt van deze mysterieuze objecten.
- Expert: Thomas Bronzwaer
Wonen op Mars: een goed idee?
Wonen op Mars is voor veel mensen een grote droom. Maar is het eigenlijk wel zo’n goed idee? Veel dingen die op Aarde vanzelfsprekend zijn, zoals ademhalen en eten, zijn op Mars gigantische uitdagingen. Aan de andere kant kunnen mensen op Mars veel nieuwe wetenschappelijke kennis verzamelen. In deze lezing vertelt Mars-kenner Arjen Boosman van de Universiteit Utrecht waarom mensen graag naar Mars willen en wat dit zo ongelooflijk moeilijk maakt.
- Expert: Arjen Boosman
Wat kom je tegen op reis in ons planetenstelsel?
Samen met hoogleraar in de sterrenkunde Henny Lamers van de universiteiten Utrecht en Amsterdam ga je op reis door het planetenstelsel. We beginnen bij onze eigen ster: de Zon. Dan langs Mars, waar nu een onderzoekskarretje rondrijdt, en langs Jupiter waar al meer dan 200 jaar een reusachtige wervelstorm wordt. We vliegen door de ringen van Saturnus en komen onderweg kometen tegen: grote ijsklonten met een lange dampstaart. Pas wel op voor grote rotsblokken zoals planetoïden en meteoren. Als die op de Aarde vallen, veroorzaken ze rampen. Zo stierven de dinosaurussen uit door de inslag van een meteoriet in de buurt van Mexico.
- Expert: Henny Lamers
Is Venus het tweelingzusje van de Aarde?
Venus trekt al eeuwenlang de aandacht van de mens. Logisch, want Venus staat het dichtst bij de Aarde én lijkt ook nog eens heel erg op onze planeet. Venus is even groot, heeft een gelijke massa en is op dezelfde manier samengesteld als de aarde met een kern, een mantel en een korst. Er zijn veel ruimtevaartmissies naar Venus gegaan om de overeenkomsten te onderzoeken. Wat hebben zij ontdekt? Is Venus echt het tweelingzusje van de aarde? Of zijn de verschillen toch groter dan je zou denken? Natuurkundig onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven Rianne Plantenga vertelt je er in dit college alles over.
- Expert: Rianne Plantenga
Deze collegereeks zit vol.
Adres
- Meer info over dit museumZonnenburg 2
3512 NL Utrecht Marlou Daems info@sonnenborgh.nl 030-8201420