>Datum en onderwerpen
Wanneer: 6 februari 2022 - 3 juli 2022Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Vrijheid onder de filosofische loep
Met heel veel oorlogsmateriaal kwamen de bevrijders naar Neerbosch. Legertrucks, jeeps en motoren reden af en aan. Of ze stonden geparkeerd onder de bomen, uit het zicht van Duitse vliegtuigen.
Het moment dat de bevrijders arriveerden en tijdelijk verbleven op het terrein van de weesinrichting, was voor de kinderen en het personeel van Neerbosch misschien wel de tijd dat de oorlog het meest voelbaar voor hen was. Voor een lange tijd vochten de bevrijders de omgeving rondom Neerbosch vrij. Vrijheid is daarom nooit vanzelfsprekend, maar staat altijd op gespannen voet met geweld. Het is dan ook goed om vrijheid niet voor lief te nemen. Laten we daarom met filosofe Malou Stam ‘vrijheid’ eens goed onder een filosofische loep nemen en luisteren naar wat grote denkers hier over te zeggen hebben.
- Expert: Malou Stam
Oorlog op Neerbosch
Nijmegen werd in september 1944 bevrijd. Daarna zochten de Engelse soldaten een veilig onderkomen om zich voor te bereiden op de laatste slag in de Betuwe. Arnhem diende bevrijd te worden en Nijmegen moest worden beschermd. Neerbosch vormde daarom de headquarters voor generaal MacMillan en de Engelse Polar Bear divisie. Al gauw ontstonden er vriendschappelijke banden tussen de Neerbossche kids en de gulle Engelse soldaten. Hoe was deze tijd voor kind en soldaat? Joost Rosendaal, historicus en publicist op het gebied van de politieke cultuurgeschiedenis, kan jullie er alles over vertellen.
- Expert: Joost Rosendaal
Kinderen, oorlog en bevrijders
In september 1944 wonen in de grote Weesinrichting Neerbosch zo’n 500 kinderen, van peuter tot puber. Ook zijn er tientallen kinderen van personeelsleden bij. De inrichting ligt dichtbij de militair belangrijke bruggen over het Maas-Waalkanaal. Het oorlogsgeweld van de meidagen van 1940 hebben ze door een korte evacuatie kunnen vermijden. Tijdens de bezetting vordert een groepje Duitse soldaten de kerk en de watertoren als uitkijkpost. In september ’44 verschijnen honderden bevrijders op het terrein van de inrichting en vestigen er hun hoofdkwartier. Dit maakt grote indruk. Deze Britse militairen – eerst Guards Amoured Division, later Polar Bears – komen met kanonnen en wapens, maar ook met sigaretten en muziek. Historicus Jan Brauer vertelt ons deze ochtend wat zich hier heeft afgespeeld aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
- Expert: Jan Brauer
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumKinderdorp Neerbosch, Scherpenkampweg 58
6545 AL Nijmegen Roos Geraets educatie@vantlindenhoutmuseum.nl 06- 822 984 42