>Datum en onderwerpen
Wanneer: 2 oktober 2022 - 20 november 2022Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Hoe houden we droge voeten?
Door de eeuwen heen kent Nederland een haat-liefdeverhouding met water. Er moet genoeg water zijn voor alle dieren en planten, maar er mag ook niet te veel water, zijn want dan wordt het een natte boel. Hoe wordt er voor gezorgd dat we droge voeten houden? Gervien Pielage -voorheen werkzaam bij het Hoogheemraadschap- vertelt je er alles over!
In het landschap komen we allerlei soorten water tegen. Oppervlaktewater, grondwater, kwelwater, vaarwater, regenwater. We hebben allemaal met water te maken, bijvoorbeeld als je gaat varen of als het buiten regent. Voor iedereen is het belangrijk dat het water niet te hoog en niet te laag staat. Waarom is dat en hoe wordt er voor gezorgd dat het waterpeil goed is? Samen met Gervien Pielage gaan we dat bekijken door de ogen van de natuurbeheerder, de veehouder, de landbouwer en de bewoner van een huis.
- Expert: Gervien Pielage
Hoe blus je een brand?
Tegenwoordig kun je op meerdere manieren een brand blussen, met bijvoorbeeld water of schuim. Hoe deden ze dat vroeger? Dit is de kans om al je vragen te stellen aan een echte brandweerman!
Wist je dat, heel lang geleden, in de nacht van 6 op 7 januari 1654 een grote brand twee derde van De Rijp heeft verwoest? Samen met Arend Stoffels, docent op de Brandweerschool Noord-Holland, gaan we onderzoeken hoe de mensen vroeger het vuur doofde. Boven in het museum bekijken we de brandweercollectie en daarna lopen we naar het raadhuis van De Rijp om de oude brandspuit te zien. Ook vertelt Arend alles over hoe de brandweer vandaag de dag te werk gaat.
- Expert: Arend Stoffels
Is een vleermuis een vogel of een muis?
We weten allemaal dat vleermuizen vliegen, maar is het dan een vogel of een vliegende muis? ’s Avonds in het schemerlicht en in het donker zie jij deze snelle vlieger vast wel eens voorbijrazen. Er is nog zoveel te ontdekken over de vleermuis en Arend de Jong gaat het ons allemaal vertellen! Hij weet hier alles van want hij vangt samen met zijn vrouw gewonde vleermuizen op.
Vleermuizen zijn een beschermde diersoort, daarom is het erg belangrijk dat iedereen een beetje rekening met ze houdt. Een vleermuis is ook heel nuttig, hij eet namelijk insecten en kan tot wel duizend muggen per nacht vangen en opeten. Dat scheelt een hoop jeuk!
- Expert: Arend de Jong
Hoe maak je kunst?
Wil jij ook graag weten hoe een kunstenaar kunst maakt? Kunstenares Joyce Ennik gaat je vertellen hoe zij haar kunst maakt en jij mag met haar meedoen!
Tijdens haar college vertelt Joyce Ennik over de opleiding die je kan volgen om kunstenaar te worden. Ze vertelt over haar project ‘Wat je ziet en denkt te zien’, waaruit blijkt dat kijken en zien niet hetzelfde is. Hoe zit dat? We kijken met onze ogen en registreren en onderscheiden de dingen om ons heen, maar hoe bewust ben je van dat wat je ziet? Iedereen heeft een eigen interpretatie en creëert een eigen wereld. Kunstenaars maken afbeeldingen en geven hun eigen werkelijkheid weer, op die manier geven zij inhoud en betekenis aan dat wat zij verbeelden.
Joyce Ennik gaat ons helpen om op deze manier kunst te maken: je gaat zelf aan de slag! Ze legt uit hoe je bepaalde keuzes kan maken tijdens het creëren van een kunstwerk. Jouw kunstwerk wordt daarna onderdeel van een echt kunstproject!
- Expert: Joyce Ennik
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumTuingracht 13
1483 AP De Rijp Tosca Sombroek tosca@houtenhuis.nl 0299-671286