Colleges
Hondenweer of pijpenstelen: hoe voorspel je het weer?
Vroeger keek je naar de lucht als je wilde weten wat voor weer het werd. Nu kijk je op je computer of telefoon en ook meteen 14 dagen vooruit. Hoe komen we aan zo’n weersverwachting? Klopt-ie altijd, ook twee weken van te voren? En kunnen we ook voorspellen wat voor weer het over 1 of 2 maanden wordt? Dr. Peter Kuipers Munneke is onderzoeker én weerman bij het NOS Journaal en legt het je uit!
- Expert: Peter Kuipers Munneke
Hoe reis je naar de sterren?
Meer dan vijftig jaar geleden lukte het de mens een satelliet in een baan rond de aarde te brengen. Snel daarna zetten we de eerste mens op de Maan. Sindsdien bouwden we tientallen ruimtevaartuigen om ons zonnestelsel mee te onderzoeken. Inmiddels ontdekken we steeds meer planeten rond andere sterren dan de zon. Nieuwe gebieden om te onderzoeken dus! Hoe kunnen we hier naartoe? Wat is er mogelijk? Ir. Felix Bettonvil is satelliet-deskundige en legt het uit.
- Expert: Felix Bettonvil
Geloof jij geen snars van leven op Mars?
Buitenaards leven en Mars zijn al eeuwen met elkaar verbonden. Wie kent ze niet, de groene mannetjes? Maar… is het eigenlijk wel mogelijk dat er Marsmannetjes zijn? Is Mars niet veel te ongezond om op te kunnen leven? Dr. ir. Inge Loes ten Kate is planeetwetenschapper en legt uit of er leven op Mars mogelijk is.
- Expert: Inge Loes ten Kate
Kun je schaatsen op de maan?
Planeten, manen, kometen en meteoren: er tolt wat rond in ons zonnestelsel. Wat zijn al die dingen en hoe zijn ze daar gekomen? Kun je zweven in de wolken van Jupiter of schaatsen op zijn ijsmaan Europa? Kunnen we de hoogste berg van ons zonnestelsel op Mars beklimmen? Prof. dr. Henny Lamers geeft antwoord en neemt je mee op reis naar alle bijzondere plekken in ons zonnestelsel.
- Expert: Henny Lamers
Deze collegereeks zit vol.
Adres
- Meer info over dit museumZonnenburg 2
3512 NL Utrecht Marlou Daems info@sonnenborgh.nl 030-8201420