>Datum en onderwerpen
Wanneer: 15 september 2019 - 15 december 2019Vol
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Hoe hou je de ruimte schoon?
Het valt misschien niet zo op, maar om ons heen draaien inmiddels duizenden satellieten. Voor het maken van weerfoto’s, telefoonverkeer, plaatsbepaling, wetenschap en nog veel meer. Velen daarvan zijn operationeel maar als een satelliet ‘op’ is, wordt hij niet opgeruimd. De ruimte om ons heen wordt zo steeds meer vervuild met ruimteafval. Als dat zo doorgaat kan dat gevaarlijk zijn voor de ruimtevaart. In het college onderzoeken je samen met ruimtedeskundige Felix Bettonvil van de Universiteit Leiden hoe dat afval precies ontstaat, en….hoe we er vanaf kunnen komen.
- Expert: Felix Bettonvil
Wat leren we van ijs op Mars?
IJs. Ons zonnestelsel zit er vol mee. Niet alleen op aarde vinden we ijs in de vorm van poolkappen en gletsjers, maar ook op Mars zijn de polen bedekt met een dik pak ijs. Er zijn zelfs hele ijswerelden op Mars die bestaan uit gigantische oceanen met daarop een kilometers dikke ijslaag. Veel wetenschappers denken dat deze ijswerelden één van de meest waarschijnlijke plekken zijn om buitenaards leven te vinden. In deze lezing van Mars-kenner Arjen Boosman van de Universiteit Utrecht leer je wat deze ijswerelden zo bijzonder maakt en hoe we ze in de toekomst kunnen verkennen.
- Expert: Arjen Boosman
Is er leven op andere planeten?
Als je ’s nachts een ster ziet, dan draaien daar waarschijnlijk een paar planeten omheen, zogenaamde exoplaneten. Misschien zelfs wel eentje met leven erop. Het is alleen erg moeilijk om zulke planeten te bestuderen omdat ze veel minder fel dan de ster zijn. In dit college van sterrenkundige Frans Snik van de Universiteit Leiden onderzoeken we hoe we exoplaneten kunnen vinden en naspeuren op tekenen van leven. We gaan nadenken hoe leven op andere planeten eruit zou kunnen zien en hoe we het kunnen ontdekken.
- Expert: Frans Snik
Waar is de zon?
De zon lijkt af en toe verstoppertje te spelen. Achter de maan, of achter een planeet, zoals Mercurius en Venus. Dit heet een zonsverduistering. Ook de maan verstopt zich af en toe, achter de aarde. Zon en maan zijn tijdens verduisteringen eventjes niet zichtbaar voor ons op aarde. Dit college van natuurkundige en Sonnenborgh-medewerker Robert Wielinga gaat over zons- en maansverduisteringen. Wat leren die ons? Welke bijzondere verduisteringen zijn er in het verleden geweest? Ook gaan we in op expedities naar zons- en maansverduisteringen vanuit Sonnenborgh.
- Expert: Robert Wielinga
Deze collegereeks zit vol.
Adres
- Meer info over dit museumZonnenburg 2
3512 NL Utrecht Bureau Sonnenborgh info@sonnenborgh.nl 030-8201420