>Datum en onderwerpen
Wanneer: 18 september 2022 - 18 december 2022Vol
Onderwerpen:
Voor:
Wetenschappers zien dingen vaak net even anders. Ze willen weten hoe iets werkt, hoe het zit. Ze nemen niets voor lief en blijven altijd vragen stellen. Hoe slim kunnen we robots maken? Gaan spoken en wetenschap samen? Is jouw buurman een crimineel, en hoe bereik je een mega-telescoop?
Ontdek de verbazingwekkende wereld van de wetenschap, bij colleges van echte wetenschappers en onderzoekers!
Colleges
Hoever moet je reizen als galactisch radio-sterrenkundige?
Als hoogleraar galactische radiosterrenkunde is Huib Jan van Langevelde nauw betrokken geweest bij het maken van de allereerste foto van een zwart gat. Dat is een hele bijzondere prestatie, omdat je een zwart gat eigenlijk helemaal niet kan zien. Hij legt je uit hoe ze dat gedaan hebben, en zal ook ingaan op de indrukwekkende telescopen die daarvoor gebruikt zijn. Die staan in woestijnen, poolgebieden en op bergtoppen. Het is een heel avontuur om daar te komen! Daar aangekomen moet je ook nog je apparatuur aansluiten en in tien dagen al je metingen doen. Huib zal je vertellen over zijn bijzondere tochten naar deze afgelegen gebieden.
- Expert: Prof. Dr. Huib Jan van Langevelde
Hoe weten we hoeveel mensen crimineel zijn?
Ken je het verhaal van de Leidse gifmengster Goeie Mie? Zij wordt weleens de grootste gifmengster aller tijden genoemd! Maar hoe bijzonder is haar verhaal, hoeveel seriemoordenaars zijn er op de wereld? En dan ook, hoeveel criminelen zijn er eigenlijk op de wereld? Hoe bepaal je trouwens wie er crimineel is, en ben je voor je hele leven een crimineel? Hoogleraar criminologie Joanne van der Leun vertelt je hoe ze probeert om antwoorden op deze vragen te krijgen. Van interessante ethische problemen naar het samenvoegen van grote computerbestanden met behulp van kunstmatige intelligentie; zo eenvoudig is het nog niet!
- Expert: Prof. dr. Joanne van der Leun
Zijn robotjes de nieuwe stap in onze evolutie?
Ingenieur Chris Verhoeven is gek op kleine robotjes! Electroïden noemt hij ze. Hij bouwt, programmeert en bestudeert ze. Deze kleine robotjes komen in allerlei vormen en maten. Ze kunnen dingen die mensen niet kunnen, maar andere dingen die mensen kunnen, kunnen zij weer niet. Hoe intelligent zijn ze bijvoorbeeld? Hoe ontstaat kunstmatige intelligentie en wat kan een intelligente robot wel of niet? En dan volgt de vraag; kan je deze robotjes een nieuwe soort noemen en dus de volgende stap in onze evolutie? Wat denk jij?
- Expert: Dr. Ir. Chris Verhoeven
Hoe kunnen we onderzoeken of spoken bestaan?
Of geesten bestaan is een omstreden onderwerp, maar wel iets wat we wetenschappelijk kunnen benaderen! Neurowetenschapper Jacob Jolij vertelt over zijn onderzoeken. Hoe makkelijk worden we beïnvloed door elkaar of door een omgeving, welke rol speelt je persoonlijkheid daarbij en hoe verklappen hersengolven wat we zien, horen en ruiken? Ook denkt Jacob Jolij met jullie mee over wat we nog meer kunnen meten. Daarnaast zullen de spannende verhalen en voorbeelden niet ontbreken, … gelukkig hebben we de lichten aan in de zaal!
- Expert: Dr. Jacob Jolij
Deze collegereeks zit vol.
Adres
- Meer info over dit museumLange Sint Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden Anniek Mueller mju@rijksmuseumboerhaave.nl 071 - 751 99 99