>Datum en onderwerpen
Wanneer: 21 februari 2021 - 20 juni 2021Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Mag je het DNA van een embryo aanpassen? (verplaatst)
Had jij geboren willen worden met een sterker immuunsysteem zodat je beter virussen kan afweren, of een extra vinger voor beter pianospel? In de toekomst is dat misschien mogelijk. De technieken om ons DNA aan te passen zijn namelijk volop in ontwikkeling. Maar als je het DNA van een embryo aanpast dan zal hij of zij deze veranderingen ook doorgeven aan een volgende generatie. Daar komen veel vraagstukken bij kijken. Medisch ethicus Boy Vijlbrief legt eerst uit hoe deze technieken werken en gaat daarna met jullie de dialoog aan; wat vinden jullie van deze kwesties?
Let op, dit college gaan we door de verlengde lockdown verplaatsen naar een nieuwe datum. Die volgt z.s.m., u wordt via de email geïnformeerd als u zich heeft ingeschreven.
- Expert: Boy Vijlbrief
Hoever zijn we met het ontwikkelen van een vaccin voor COVID-19?
Het maken van een goed vaccin is niet vanzelfsprekend; wat kan er fout gaan en hoe gebruiken we die lessen bij het maken van een vaccin voor COVID-19? Hoe test je zo’n vaccin en hoe kan de kwaliteit van verschillende vaccins variëren? Viroloog Marjolein Kikkert ontwikkelt in Leiden onze eigen versie van dit enorm belangrijke vaccin en kan als geen ander vertellen wat de huidige stand van zaken is! Welke partijen zijn er wereldwijd betrokken, hoe ver zijn ze en hoe kunnen we elkaar helpen?
- Expert: Dr. ir. Marjolein Kikkert
Geloven steeds meer mensen in complottheorieën?
Covid-19 is in een lab gemaakt, we hebben de maan nooit bereikt, 5G is gevaarlijk, er is niks mis met ons klimaat en vaccinaties werken niet. Dit zijn zogenaamde complottheorieën. Het zal je misschien verrassen maar heel veel mensen geloven in dit soort stellingen. Maar wanneer is iets een complottheorie en waarom geloven we erin? Het lijkt wel alsof door het internet deze theorieën zich nog sneller verspreiden… Gedragswetenschapper Jan-Willem van Prooijen legt je uit dat dit van alle tijden is! Hij geeft wat bijzondere voorbeelden, enkelen die zelfs waar bleken te zijn. Wat geloof jij?
- Expert: Dr. Jan-Willem van Prooijen
Hoe meet je iets dat nog nooit gemeten is?
Wist je dat er in Leiden een hele bijzondere elektronenmicroscoop staat? Eén van de beste in de wereld! En nog specialer; de wetenschappers die daarmee werken, knutselen er zelf regelmatig aan om hem nóg beter te maken. Wat doen ze ermee? Ze meten aan materialen van maar 1 atoom dik, die anders bijna onmogelijk te bekijken en meten zijn. En alsof het lego is, stapelen ze verschillende materialen op elkaar om totaal nieuwe materialen te ontwikkelen. Professor Sense Jan van der Molen kan je goed uitleggen hoe bijzonder dit is en waarom ze het doen.
- Expert: Prof. Dr. Ir. S.J. van der Molen
Wat gebeurt er als een ster de strijd verliest tegen de zwaartekracht?
Sterren zien er vredig uit als je er ’s avonds naar kijkt, maar in de werkelijkheid is er in elke ster continu een potje touwtrekken gaande. De zwaartekracht en druk in zo’n ster zijn doorlopend in gevecht, en de uitkomst is behoorlijk belangrijk. Als de ster niet meer genoeg tegendruk kan bieden dan ontploft hij! Sterrenkundige Annelotte Derkink kan je vertellen wat er dan gebeurt; blijft er na de explosie een ster over of ontstaat er een zwart gat? En Welke elementen hebben invloed op deze gevoelige balans?
- Expert: Annelotte Derkink
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumLange Sint Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden Manon Koster mju@rijksmuseumboerhaave.nl 071 - 751 99 99