>Datum en onderwerpen
Wanneer: 16 februari 2020Vol
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Hoe onderzoek je een planeet?
In alle uithoeken van het zonnestelsel bestuderen wetenschappers manen en planeten om te leren hoe ze zijn ontstaan. Hoe onderzoek je eigenlijk een planeet? Tuur door een telescoop, leer waarom satellieten baantjes vliegen om een planeet en speur mee met de robotkarretjes op Mars. In dit college ontdek je het verhaal achter de waanzinnige landschappen van enkele prachtige planeten in ons zonnestelsel. Planeetonderzoeker dr. Sebastiaan de Vet van natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden neemt je mee op ontdekkingsreis door het zonnestelsel en wisselt zijn college af met een aantal leuke proefjes en experimenten.
- Expert: Sebastiaan de Vet
Is er leven op Pluto?
In dit college van de MuseumJeugdUniversiteit krijg je college van een van allerbekendste sterrenkundigen ter wereld: Ewine van Dishoeck. Deze Nederlandse onderzoeker en voorzitter van de Internationale Astronomische Unie is wereldberoemd geworden met haar onderzoek naar moleculen in de ruimte. Ze speurt naar water in het heelal en hoopt antwoord te vinden op de vraag: kan er leven zijn op andere planeten? In dit college vertelt ze er alles over en kun je haar het hemd van het lijf vragen.
!! Sonnenborgh – museum & sterrenwacht is gesloten t/m 31 maart i.v.m. het coronavirus. Het college van 15 maart gaat niet door.!!
- Expert: Ewine van Dishoeck
Iedereen aan de zon?
Duurzaamheid is hip. Van duurzame pindakaas tot duurzame energie. Er draaien al veel windmolens die ons voorzien van stroom. Zonnepanelen zie je ook meer en meer verschijnen op de daken. Ze produceren geen geluid, hebben geen onderhoud nodig en de zon schijnt gratis. Ideaal! Prof. dr. Wilfried van Sark, hoogleraar zonne-energie van de Universiteit Utrecht, weet en vertelt álles over zonne-energie. Hoeveel energie kunnen we opwekken met behulp van de zon? Wat moet je doen met een overschot aan opgewekte energie? En: waarom liggen de daken dan eigenlijk nog niet vol met zonnepanelen?
- Expert: Wilfried van Sark
Kun je klokkijken met de sterren?
Er zijn ontelbaar veel sterren in het heelal. Sommige van die sterren – we noemen ze pulsars – doen iets bijzonders. Deze sterren draaien zo snel rond, dat het licht er als het ware uit wordt geslingerd. Je krijgt daardoor het effect van een ronddraaiende vuurtorenlamp. Met speciale telescopen kunnen we dat ‘vuurtorenlicht’ opvangen, en er allerlei bijzondere informatie uit halen. Sterrenkundige Leon Oostrum van de Universiteit van Amsterdam legt uit hoe we deze pulsars vinden en hoe we ze als heel precieze klokken kunnen gebruiken om de tijd te bepalen.
- Expert: Leon Oostrum
Deze collegereeks zit vol.
Adres
- Meer info over dit museumZonnenburg 2
3512 NL Utrecht Bureau Sonnenborgh info@sonnenborgh.nl 030-8201420