>Datum en onderwerpen
Wanneer: 18 september 2022 - 11 december 2022Vol
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Is er echt geen planeet B?
Om een planeet te vormen die geschikt is voor leven, moeten er allemaal toevalligheden in het universum samenkomen. De zon mag niet te gek doen. Grote planeten zoals Jupiter zijn nodig om de planeet in wording te beschermen voor gevaarlijke asteroïden. De planeet moet een goeie plek in het sterrenstelsel hebben, etc. etc. Het luistert dus heel nauw en je zou bijna denken dat het niet kan lukken om een leefbare planeet te vormen. Tegelijkertijd zijn er duizenden planeten bekend buiten ons zonnestelsel en waarschijnlijk zijn het er nog veel meer. Zou er onder die planeten misschien toch een planeet zijn waar leven mogelijk is? Een planeet B, waar we naartoe zouden kunnen wanneer onze aarde ‘op’ is? In dit college gaat dr. Leonard Burtscher (sterrenkundige aan de Universiteit Leiden) deze vraag samen met jullie beantwoorden!
- Expert: Leonard Burtscher
Kun je zwarte gaten horen?
In 2016 lukte het voor het eerst om twee zwarte gaten te ‘horen’ botsen. Dit ging met behulp van zwaartekrachtsgolven. Het was het zwakste signaal ooit gemeten, maar de heftigste gebeurtenis ooit in het heelal waargenomen. Om het zwakke signaal op aarde te kunnen opvangen, moesten technici en wetenschappers het meest nauwkeurige meetinstrument ooit bouwen. Zes jaar later zijn al negentig van dit soort signalen opgespoord. In dit college legt dr. Marc van der Sluys (sterrenkundige aan de Radboud Universiteit Nijmegen) uit hoe we zwaartekrachtsgolven kunnen detecteren. En wat dit ons leert over zwarte gaten.
- Expert: Marc van der Sluys
Is er leven op Pluto?
Dit college van de MuseumJeugdUniversiteit krijg je van één van allerbekendste sterrenkundigen ter wereld: prof. dr. Ewine van Dishoeck. Deze Nederlandse onderzoeker en voormalig president van de Internationale Astronomische Unie is wereldberoemd geworden met haar onderzoek naar moleculen in de ruimte. Ze speurt naar water in het heelal en hoopt antwoord te vinden op de vraag: kan er leven zijn op andere planeten? In dit college vertelt ze er alles over en kun je haar het hemd van het lijf vragen.
- Expert: Ewine van Dishoeck
Wanneer warmt de aarde te veel op?
De aarde warmt op en de gevolgen hiervan merken we nu al. Denk bijvoorbeeld aan bosbranden, overstromingen en smeltende ijskappen. Wat wat als de aarde nóg verder opwarmt? Dan verandert de aarde op een extreme manier: diersoorten sterven uit, vruchtbaar land wordt woestijn en er is steeds meer extreem weer. Dr. Robbin Bastiaansen is onderzoeker aan het Institute for Marine and Atmospheric research Utrecht (IMAU) van de Universiteit Utrecht. In dit college legt hij uit waarom de aarde opwarmt, wanneer het te veel is en waarom het voorspellen hiervan zo moeilijk is.
- Expert: Robbin Bastiaansen
Deze collegereeks zit vol.
Adres
- Meer info over dit museumZonnenburg 2
3512 NL Utrecht Bureau Sonnenborgh info@sonnenborgh.nl 030-8201420