>Datum en onderwerpen
Wanneer: 19 februari 2023 - 18 juni 2023Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Waarom is mijn plas goud waard?
Met één druk op de knop spoelen we onze plas door het toilet. We willen ervan af: plas wordt gezien als afval. Echer, wist je dat er in je plas nog een hoop nuttige stoffen zitten? Stoffen waarmee je weer kunstmest kunt maken voor planten! Scheikundige Steven Beijer van de Universiteit van Amsterdam laat in deze lezing met proefjes zien hoe we deze stoffen uit plas kunnen halen en waar we die voor kunnen gebruiken.
- Expert: Steven Beijer
De cloud, wat is dat eigenlijk?
Vroeger bewaarden we al onze foto’s in fotoalbums en en video’s op videobanden. Deze spullen namen veel ruimte in beslag. Gelukkig hebben we tegenwoordig een virtuele opslagplaats: de cloud. Waar je ook bent, je kunt altijd bij je digitale foto’s. Hoe werkt dit? Hoe komt de data veilig naar de cloud? En waar is die cloud? Computerwetenschapper Paola Grosso van de Universiteit van Amsterdam laat in dit interactieve college zien hoe het zit.
- Expert: Paola Grosso
Hoe kan het dat mijn trui de zee vervuilt?
Sokken, truien, t-shirts en pyjama’s zijn allemaal kledingstukken die van stof gemaakt zijn. Wist je dat er in veel stoffen plastic zit? En dat het plastic door het dragen en wassen van je kleren in de zee terecht kan komen? Milieuwetenschapper Bernou Boven legt in deze lezing uit hoe deze microplastics het milieu vervuilen en wat je hiertegen kunt doen.
- Expert: Bernou Boven
Wat doen satellieten in de ruimte?
Door de jaren heen hebben wij duizenden satellieten naar de ruimte gestuurd. Door die satellieten kunnen we het weer voorspellen, met vrienden chatten aan de andere kant van de wereld, en de raadselen van het heelal onderzoeken. Hoe komen satellieten in de ruimte? En hoe werken ze? Sterrenkundige Rudy Wijnands van de Universiteit van Amsterdam laat in deze interactieve lezing zien hoe het zit.
- Expert: Rudy Wijnands
Hoe kun je eeuwenoude schilderijen het beste bewaren?
Net als mensen gaan schilderijen er anders uitzien als ze ouder worden. De verf verandert bijvoorbeeld van kleur. Hoe komt dat en hoe komen we erachter in welke kleuren de kunstenaar het originele schilderij gemaakt heeft? En wat kunnen we doen om die kleuren zo goed mogelijk te behouden? Scheikundige Katrien Keune van de Universiteit van Amsterdam legt het in deze interactieve lezing uit.
- Expert: Katrien Keune
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumOosterdok 2
1011 VX Amsterdam Lisa van Zuijlen vanzuijlen@e-nemo.nl 020-5313123