>Datum en onderwerpen
Wanneer: 25 februari 2018 - 24 juni 2018Afgelopen
Onderwerpen:
Colleges
Wat is het kleurrijkste feest ter wereld?
De allereerste MJU-reeks in het Wereldmuseum Rotterdam begint natuurlijk met een feestcollege! Heb je weleens gehoord van Holi Phagwa? Dit kleurrijke feest wordt gevierd door hindoestanen over de hele wereld. In dit feest vieren ze dat het goede het kwade overwint. Het wordt gevierd met dans, zang, lekker eten, het strooien van gekleurd poeder en parfum. Deskundige van de Hindoestaanse en Surinaamse cultuur Dhiren Gangaram Panday vertelt je er alles over. Vier je dit feestje met ons mee?
- Expert: Dhiren Gangaram Panday
Wat is het geheim van de Samoerai?
Japanse ridders heten Samoerai. Ze trokken ten strijde voor de keizer, meestal te paard, met pijl en boog. Ook vochten ze met zwaarden. Die Japanse zwaarden zijn gebogen, zodat je ze snel tevoorschijn kunt trekken. Samoerai waren zo machtig dat ze in de Japanse geschiedenis vaak de baas waren. Maar wat is hun geheim? Waarom zijn het zulke goede ridders? Was het hun harnas? Waren het hun wapens? Was het hun moed? Al je vragen zal Daan Kok, conservator Japan, tijdens dit college beantwoorden.
- Expert: Daan Kok
Waarom spreken we Nederlands in Suriname?
Op de Lloydkade in Rotterdam, staat een bijzonder monument. Het is het nationale monument ter nagedachtenis aan het slavernijverleden. Ieder jaar op 1 juli hoor je hier het geluid van trommels en zie je mensen met vrolijk gekleurde kleding zitten. Het lijkt bijna wel een feestje…het heet keti-koti! Het is de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. Dit college van researcher Tropenmuseum Junior Sabrina Sugiarto gaat over de periode uit de geschiedenis die je de koloniale tijd noemt en over Nederland, Suriname en het slavernijverleden.
- Expert: Richard Kofi
Is Afrikaans voetbal magisch?
Tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika maakte de wereld uitgebreid kennis met Afrikaanse voetbaltradities. De makaraba’s, beschilderde bouwhelmen, en vuvuzela’s – de oorverdovende toeters – waren ook in Nederland erg populair. Maar wat valt er nog meer te vertellen over Afrikaans voetbal? Wist je dat er ook magie bij komt kijken? Soms proberen Afrikaanse tovenaars stiekem de uitkomst van een wedstrijd te beïnvloeden. Maakt Feyenoord daar ook gebruik van? Voetbal is niet meer alleen voor jongens, ook steeds meer meisjes doen hieraan mee. Conservator Afrika Annette Schmidt vertelt je er alles over.
- Expert: Annette Schmidt
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumWillemskade 25
3016 DM Rotterdam Michelle Ouwerkerk michelle.ouwerkerk@wereldculturen.nl 088-0042918