>Datum en onderwerpen
Wanneer: 13 februari 2022 - 8 mei 2022Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Mag het licht uit?
Waarom kunnen we in Nederland de melkweg ’s nachts niet zien? Hoe komt het dat ik steeds later ga slapen? Wat doen dieren in het donker? Thal Jonas, onderzoeker en museumdocent, vertelt je alles over lichtvervuiling en het effect op de biologische klok van mensen en dieren. Ontdek wat jij kan doen en bewonder hoe nachtdieren genieten van het duister.
- Expert: Thal Jonas
Boomstam of stamboom?
Ken jij het neefje van de bananenplant? Hebben planten ook opa’s en oma’s? Net als mensen hebben bloemen en planten een grote familie! Hoe onderzoek je deze natuurverwanten? Ontdek het samen met collectiebeheerder Roderick Bouman. Onderzoek afstammelingen van plantenfamilies en creeër een stamboom.
- Expert: Roderick Bouman
Kruip in de rol van wetenschapper
Biologiestudent Livia Pietrow neemt je mee in haar onderzoek naar duurzame alternatieven om de wereld te verbeteren. Kruip in de rol van wetenschapper en help mee met spannende proefjes. Boots bijvoorbeeld het broeikaseffect na in in fles en ontrafel aan de hand van een proef hoe planten CO2 omzetten in O2 en bewonder van dichtbij hoe fotosynthese werkt!
- Expert: Livia Pietrow
Toverknollen, drakenbomen en ander groen gespuis!
Ken jij het monster van Loch Ness, de verschrikkelijke sneeuwman en andere fabeldieren? Bestaan er eigenlijk ook fabelplanten? Zeker, ook de plantenwereld is rijk aan legendes, sprookjes en vertellingen. Tijdens een rondleiding door de Hortus botanicus stelt botanisch filosoof en schrijver Norbert Peeters je voor aan verschillende planten die vroeger voer waren voor fabels. Schrijf daarna zelf een spannend of romantisch sprookje, fabel of mythe over een bijzondere plant naar keuze.
- Expert: Norbert Peeters
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumRapenburg 73
2311 GJ Leiden Nuala Teerink hortus@hortus.leidenuniv.nl 071 5275144