>Datum en onderwerpen
Wanneer: 9 september 2018 - 9 december 2018Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Waarom hebben planten gif?
Het kost planten en dieren een hoop energie om gif aan te maken. Wat hebben ze er zelf aan, en hebben wij er alleen maar last van? Biologe Sanne van Gammeren vertelt over de akeligste Hortusbewoners, met als toppunt van ellende de Gympie gympie. Ken je dat verhaal van die man die in het bos een wc-papiertje zocht…
- Expert: Sanne van Gammeren
Aten de oude Chinezen geneesmiddelen?
De traditionele Chinese geneeskunde wordt al duizenden jaren toegepast. Een belangrijk verschil met de Westerse geneeskunde is dat lichaam, energie en geest van de mens als één geheel worden gezien. Ook het gebruik van de kruiden is anders dan in het Westen. Marisa Bantjes studeerde Sinologie en laat je proeven en ontdekken in de Chinese kruidentuin van de Hortus.
- Expert: Marisa Bantjes
Wat is het geheim van Dokter Boerhaave?
Ogenprofessor Dr. Hennie Völker vertelt over de oude brieven van Dokter Boerhaave, een slimme onderzoeker die op oudejaarsdag 1668 geboren werd. Over sommige adviezen lach je je nu paars, maar andere waren verbazingwekkend knap ontdekt. Hoe deed Dokter Boerhaave dat, in een tijd zonder smartphone, wifi, vliegtuigen en met heel primitieve microscopen? Kun jij leren denken als Boerhaave?
- Expert: Hennie Völker
Hoe weet een botanische speurneus de weg?
Bioloog Roderick Bouman werkt aan een promotie-onderzoek over hoe planten aan elkaar verwant zijn. Lekker boeiend? Jazeker, en niet alleen omdat je naar planten moet speuren in China en in allerlei tropische landen. Het is belangrijk om te weten hoe planten van elkaar afstammen. Ontdek hoe je dat onderzoekt en los samen plantaardige raadsels op.
- Expert: Roderick Bouman
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumRapenburg 73
2311 GJ Leiden Karen van Asten / Hanneke Jelles hortus@hortus.leidenuniv.nl 071-5275144 weekend 071-5277249