Colleges
Kan een plant 200 miljoen jaar overleven?
In de film Jurassic Park werden dino’s tot leven gewekt. Iets wat dus eigenlijk niet kan. Er is iets dat véél spannender is én nog echt ook: het verhaal van de Wollemia nobilis. Een boom die miljoenen jaren lang ‘verstopt’ was in een diepe kloof in Australië. De wereld kende deze boom alleen maar als fossiel. In 1994 stond echter de onderzoekswereld op z’n kop, toen deze dinosaurus onder de planten levend in die afgelegen kloof werd gevonden. Een boom uit de dinotijd! Rob van Es (van het Nederlands Genootschap van Microscopie) vertelt erover. Hoe kan een plant 200 miljoen jaar overleven? En weten we dat wel zeker? Verklaren fossiele afdrukken dat? Stond deze boom op het menu van de grote dino’s? En hoe ziet dit microscopisch juweeltje er eigenlijk uit door onze eigen microscoop? Kunnen we daar misschien nog informatie uit halen? Kijk en luister!
- Expert: Rob van Es
Valt er te praten met een spreeuw?
Op het station, bij de bakker voor de deur, op het schoolplein en op het terras. Ze zijn er altijd. Spreeuwen. Ze kwetteren wat af, die spreeuwen. Maar valt er ook echt met ze te praten? Ecoloog André de Baerdemaeker houdt zich graag met spreeuwen bezig. Ze noemen hem weleens de spreeuwenflui(s)teraar, maar daar is hij het niet mee eens: spreeuwen en fluisteren, dat gaat niet samen. Toch komt de liefde niet van één kant: spreeuwen houden ook van mensen. Wanneer je een beetje je best doet komen ze gezellig bij je zitten. Misschien wel voor een goed gesprek. Maar wat kwetteren ze nou? Hoe leren zij dat? En kunnen ze meer dan spreeuwengekwetter? Een ding is zeker: na dit college ga je vrienden worden met de spreeuw!
- Expert: André de Baerdemaeker
Konden slangen vroeger lopen?
Een levende koningspython die iets kan ‘vertellen’ over wat ongeveer 65 miljoen jaar geleden heeft plaatsgevonden? Het bestaat! Tijdens dit college over evolutie staat de slang centraal, een gewerveld reptiel, vooral op het land levend, maar wel zonder poten. Dat is bijzonder. Dr. Eric Mulder vertelt over deze vreemde evolutionaire ontwikkeling. Hoe ontstaan van die langgerekte lijven eigenlijk? En kan een dier ooit zijn poten verliezen? Is dat wel handig voor zijn voortbestaan? Bekijk zelf of dat lange glibberige lijf wel zo handig is: de spreker neemt dit bijzondere college zijn eigen slang Loesje mee!
- Expert: Eric Mulder
Hoe komt een bij de winter door?
In Nederland leven zo’n 350 soorten bijen, waar de honingbij er maar één van is. Er zijn bijen in allerlei kleuren en maten. Zo zijn er maskerbijen, bloedbijen, behangersbijen en wespbijen, die allemaal anders leven. Al deze soorten leven in het wild, buiten de bescherming van een bijenkast of korf. Hebben ze het dan niet koud in de winter? Waar komen al die bijen eigenlijk opeens vandaan in de lente en zomer? Wilde bijen zijn belangrijk voor de mens, omdat ze onze bloemen en ons voedsel bestuiven, maar hoe werkt dat precies? Op het nieuws wordt gezegd dat de bijen worden bedreigd. Hoe komt dat en hoe kan jij ze helpen? Dit college beantwoordt al je vragen over de Nederlandse bijen en zal er voor zorgen dat je nooit meer hetzelfde naar deze interessante kleine dieren kijkt.
- Expert: Linde Slikboer
Deze collegereeks zit vol.
Adres
- Meer info over dit museumWestzeedijk 345
3015 AA Rotterdam Liset Stoffers educatie@hetnatuurhistorisch.nl 0102660465