>Datum en onderwerpen
Wanneer: 12 februari 2023 - 11 juni 2023Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Hoe gaan we van een robot-oppas naar het aanpakken van ons klimaatprobleem?
De ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie (A.I.) gaan erg snel; toen je ouders jong waren was het nog science fiction, maar nu hebben we al zelfrijdende auto’s. Professor Lambèr Royakkers is expert op het gebied van A.I., robots, wetgeving en ethiek. Hij onderzoekt de voor- en nadelen van allerlei toepassingen. Hebben we over een paar jaar een robot-oppas? En wat zullen over twintig jaar de uitdagingen zijn van kunstmatige intelligentie? Sommige mensen zijn bang dat de mensheid overheerst zal worden, maar zou het verdwijnen van de mensheid niet het beste antwoord zijn op onze klimaatproblematiek? Wetenschappers houden daar in hun werk en onderzoek nu al rekening mee!
- Expert: Prof. Dr. Ir. Lambèr Royakkers
Hoe hardnekkig is een angst?
Vaak kan je je een enge ervaring beter herinneren dan een leuke. Wat moet je doen als die vervelende ervaring zich ontwikkelt tot een angst? Psycholoog Merel Kindt doet uitgebreid onderzoek naar hoe angsten ontstaan, maar nog belangrijker, hoe we er weer vanaf komen. Veel mensen zijn bang voor dingen die eigenlijk niet gevaarlijk zijn, dat weten ze wel, maar toch lukt het niet om de angst weg te denken. Angsten zijn een geheugenspoor zegt Merel, een hardnekkig pad in onze hersenen. Merel kan je precies vertellen hoe zij hier onderzoek naar doet en hoe ze mensen helpt. Ze zal je ook tips geven om je te helpen van je eigen angsten af te komen.
- Expert: Prof. Dr. Merel Kindt
Hoe portretteer ik een microbe?
Microfotograaf Wim van Egmond maakt niet zomaar foto’s en filmpjes van micro-organismen, maar hij probeert net als een echte portretfotograaf het karakter, het innerlijk van zijn onderwerp vast te leggen. Hoe doe je dat eigenlijk als je foto’s moet nemen door een microscoop heen, en als je je model geen instructies kan geven? Wim laat je tijdens dit college de meest prachtige plaatjes en filmpjes zien. Hij legt bij zijn favorieten precies uit wat er te zien is en hoe het hem gelukt is om ze zo in beeld te krijgen. Het lijkt wel magie!
- Expert: Wim van Egmond
Wat is er te zien op een interstellaire foto?
Op 12 juli 2022 werden de allereerste foto’s vrijgegeven die door de James Webb ruimtetelescoop gemaakt waren; en wat waren ze mooi! Deze gloednieuwe ruimtetelescoop geeft ons een unieke kijk in het heelal om ons heen. Martijn van Gelder is één van de wetenschappers die steeds als één van de eersten een deel van de data te zien krijgt. Hij kan dus als geen ander vertellen wat er te zien is op de meest recente foto’s. Hij legt ook uit waarom we überhaupt een ruimtetelescoop gemaakt hebben, hoe er besloten wordt waar er foto’s van gemaakt worden, en wat we nog kunnen verwachten in de komende tien jaar.
- Expert: Dr. Martijn van Gelder
Fake news; om te lachen of om te huilen?
Kijk jij naar het nieuws, lees je de krant, of krijg je veel via social media mee? Vooral de laatste uit het rijtje staat niet bepaald bekend om zijn betrouwbaarheid. Nieuwsberichten zijn lang niet altijd te vertrouwen, is dat iets recents? En klopt het nieuws in een krant altijd? Alexander Pleijter is een echte fake-news jager, hij zoekt uit of berichten wel echt waar zijn en kan je tips geven om dat zelf ook beter te kunnen. Hoe beïnvloedt nepnieuws de oorlog in Oekraïne, of de verkiezing van de toenmalige Amerikaanse president Trump? Is fake news altijd slecht? Alexander geeft je zijn meest dramatische en grappige voorbeelden.
- Expert: Dr. Alexander Pleijter
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumLange Sint Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden Anniek Mueller mju@rijksmuseumboerhaave.nl 071 - 751 99 99