>Datum en onderwerpen
Wanneer: 15 september 2019 - 15 december 2019Afgelopen
Onderwerpen:
Voor:
Colleges
Waarom word ik duizelig in de achtbaan?
Een heftige manier van bewegen is in de achtbaan. Met grote snelheid door de bochten geeft de ene persoon een kick en maakt de ander ziek. Hoe worden achtbanen gemaakt, welke krachten komen er los en wat doet dat met de passagiers. Waarom vliegen ze niet uit de bocht of waarom vallen ze er niet uit als ze over de kop gaan. Daarover vertelt Jurnan Schilder, docent aan de Universiteit van Twente en afgestudeerd op het onderwerp achtbanen.
- Expert: Jurnan Schilder
Wordt er in de natuur gesport?
Of er in de natuur gesport wordt is de vraag. Wel zijn er veel dingen in de natuur te vinden, die geschikt zijn voor de mensensport. De manier van bewegen bij dieren en de ‘sportkleding’ die ze dragen zijn erg leerzaam voor onze sporters. Een bekend voorbeeld is het haaienzwempak, dat toegepast is in de topsport. Iemand die dit bestudeert en ook toepast in zijn praktijk van hockeytrainer bij Kampong in Utrecht is Marijn Kolthals Altes. Hij vertelt over ontdekkingen in de natuur, die zijn spelers beter hebben gemaakt.
- Expert: Marijn Korthals Altes
Hoe kan een raket rechtsaf slaan?
In 1957 ging de eerste raket de ruimte in. In hetzelfde jaar nog met een hondje aan boord en in 1961 voor het eerst met een mens. Sinds die tijd zijn er enorm veel raketten naar het heelal gegaan, soms met mensen, vaak ook zonder mensen. Hoe werkt dat nu al deze beweging ver van de aarde. Hoe kun je sturen in de ruimte, hoe kun je lopen op de maan en tot hoever kunnen we de ruimte in. Deze en andere vragen worden beantwoord door Franz Ahne, deskundige van de Coenraad ter Kuile Sterrenwacht.
- Expert: Franz Ahne
Hoe meet je de kleinste bewegingen?
Bij sport is beweging belangrijk. De spieren en de bloedwaarden worden hiervoor onderzocht. Tegenwoordig kan dit met hele kleine apparaatjes, die minder last veroorzaken, maar ook heel nauwkeurig zijn. Dit zijn kleine laboratoriums op een chip. Loes Segerink van het Nano Lab van de Universiteit Twente laat in dit college zien op welke kleine schaal zij het bewegen kunnen onderzoeken. En jullie gaan bekijken wat er gebeurt als we vloeistoffen op kleine schaal gaan manipuleren en hoe we dit slim kunnen gebruiken.
- Expert: Loes Segerink
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze collegereeks.
Adres
- Meer info over dit museumHet Rozendaal 11
7523 XG Enschede Erik van der Velde e.vandervelde@demuseumfabriek.nl 0620111535