Museum Jeugd Universiteit

content image Locaties > Amsterdam > Allard Pierson Museum

In het Allard Pierson Museum, het archeologische museum van de Universiteit van Amsterdam, reis je terug in de tijd en kom je terecht in de wereld van de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Ontdek hoe ze daar leefden, wat ze aten en hoe ze eruitzagen.

website Allard Pierson Museum »

Overzichtspagina

Allard Pierson Museum in Amsterdam

Oude Turfmarkt 127, 1012 GC Amsterdam

website Allard Pierson Museum » Kosten: € 25

In deze reeks krijg je colleges over de volgende onderwerpen:

NAAM

DATUM

OMSCHRIJVING

content image

Was Cleopatra echt zo mooi?

zondag 12 februari 2017 | 14:00 - 15:00

Cleopatra is misschien wel de meest bekende koningin uit de Oudheid. Maar hoe zag zij er eigenlijk uit en was ze echt zo beeldschoon als iedereen zegt? Is het eigenlijk wel belangrijk om mooi te zijn in de Oudheid, ze hadden toen toch nog geen Instagram? In de lezing leer je van alles over Cleopatra en haar uiterlijk.

NAAM

DATUM

OMSCHRIJVING

content image

Hoe zag het leven van een Romeinse hulpsoldaat er uit?

zondag 12 maart 2017 | 14:00 - 15:00

2000 jaar geleden lag in Nederland de noordgrens van het Romeinse Rijk de limes. Langs de grens stonden forten en wachttorens waar hulptroepen waren gelegerd. Deze hulptroepen waren zelf geen Romeinen, maar lokale mannen uit de veroverde gebieden. Waarom gingen zoveel jongemannen in het Romeinse leger en hoe zag hun dagelijks leven er uit? 

NAAM

DATUM

OMSCHRIJVING

content image

Hoe herken je de Egyptische goden?

zondag 09 april 2017 | 14:00 - 15:00

Je kent vast al wel een paar Egyptische goden. Maar hoe weet je nu wie wie is? Aan welke voorwerpen kun je ze herkennen? We kijken naar de goden met dierenhoofden, naar de voorwerpen die goden vasthouden en naar wat er aan de goden geofferd werd om ze blij te maken. Na dit college herken jij een heleboel verschillende Egyptische goden! 

NAAM

DATUM

OMSCHRIJVING

content image

Aten de Romeinen ook al een boterham met kaas?

zondag 14 mei 2017 | 14:00 - 15:00

Het Romeinse rijk was erg groot en ieder land had zijn eigen eetgewoonten die de Romeinen overnamen. Het eten van flamingo(!) bijvoorbeeld. Maar de Romeinen hadden zelf  ook een paar dingen die ze niet wilden missen. Vissaus bijvoorbeeld en olijfolie. Daar waren ze dol op en dat namen ze altijd mee. In dit college leer je wat er allemaal in het Romeinse Rijk werd gegeten.

NAAM

DATUM

OMSCHRIJVING

content image

Hoe poepten Amsterdammers in de 17de eeuw?

zondag 11 juni 2017 | 14:00 - 15:00

Waren er vroeger al wc’s? En hoe werkten die dan? Kon je die ook doortrekken? Stonk het vroeger ook zo erg?  En wist je dat archeologen heel veel informatie uit poep kunnen halen? Bijvoorbeeld wat de mensen vroeger aten. In dit college leer je van alles over hoe men vroeger naar de wc ging.