Museum Jeugd Universiteit

content image Locaties > Rotterdam > Wereldmuseum

Leer tijdens de tentoonstelling ‘Ik Kook, Dus Ik Ben’ in het Wereldmuseum alles over het eten op jouw bord.

www.wereldmuseum.nl »

Overzichtspagina

Wereldmuseum in Rotterdam

Willemskade 25, 3016 DM Rotterdam

www.wereldmuseum.nl » Kosten: € 20

In deze reeks krijg je colleges over de volgende onderwerpen:

NAAM

DATUM

OMSCHRIJVING

content image

Hoe komen al die smaken op jouw bord?

zondag 19 februari 2017 | 11:00 - 12:00

We eten allemaal kruiden in ons eten. Het is lekker, lekker pittig, dan weer zoet, of juist zoutig. Kruiden geven het eten pit! Maar waar komen die kruiden vandaan, welke reis hebben ze gemaakt en wat vertellen ze ons over de wereld waarin we leven? Ga mee met Abdelkader Benali op een wereldreis langs de kruiden van ons eten!

NAAM

DATUM

OMSCHRIJVING

content image

Wat zou jouw lievelingseten zijn in de Middeleeuwen?

zondag 12 maart 2017 | 11:00 - 12:00

Zwart en kogelrond. Zo herken je een kookpot uit de Middeleeuwen. Maar welke gerechten werden toen gemaakt? En hoe werd er gekookt en gegeten? Maaike Sier vertelt over haar werk als archeoloog in Rotterdam. Ook kun je zelf  bijzondere voorwerpen vasthouden die gevonden zijn bij opgravingen in onze stad.

NAAM

DATUM

OMSCHRIJVING

content image

Mocht je van Erasmus een windje laten aan tafel?

zondag 09 april 2017 | 11:00 - 12:00

Iedere Rotterdammer kent de naam van deze grote humanist. Erasmus schreef boeken over vrijheid en vrede. Maar ook beschaafd eten vond hij belangrijk! In zijn boekje Etiquette voor de Jeugd uit 1530 kun je lezen hoe het hoort. Conservator drs.  Alexandra van Dongen vertelt over tafelmanieren en eetgerei uit die tijd. At je in de 16de eeuw eigenlijk met een vork?

NAAM

DATUM

OMSCHRIJVING

content image

Waar komen de aardappels voor je frietjes vandaan?

zondag 14 mei 2017 | 11:00 - 12:00

Iedereen op de wereld eet, en we nemen graag verschillende soorten eten van elkaar over. In Nederland bestaan verschillende stamppot gerechten. Maar wist je dat de aardappel helemaal niet Nederlands is? Waar komt hij dan vandaan? En wat kunnen we in de geschiedenis terugvinden over eten en eetgewoonten over de hele wereld? Kom luisteren naar Joanita Vroom en praat mee over de oorsprong en archeologie van verschillende soorten eten!