Museum Jeugd Universiteit

content image Locaties > Rotterdam > Het Natuurhistorisch

Het Natuurhistorisch in Rotterdam heeft een vaste collectie met dieren van over heel de wereld. Eveneens zijn de collectie zeezoogdieren van dr. A.B. van Deinse en het skelet van olifant Ramon uit Blijdorp te bezichtigen.

website Natuurhistorisch Museum Rotterdam »

Overzichtspagina

Het Natuurhistorisch in Rotterdam

Westzeedijk 345 (Museumpark), 3015 AA Rotterdam

website Natuurhistorisch Museum Rotterdam » Kosten: € 20

In deze reeks krijg je colleges over de volgende onderwerpen:

NAAM

DATUM

OMSCHRIJVING

content image

Wat doet die vogel in de la?

zondag 19 februari 2017 | 11:30 - 12:30

Van alle ruim 10.200 vogelsoorten liggen wereldwijd exemplaren in musea opgeslagen. Ook bij ons! Het aantal vogelsoorten neemt nog steeds toe. Met dank aan de wetenschap. Sommige ‘nieuwe’ soorten bleken al meer dan 100 jaar onopgemerkt in een la te liggen. Met DNA-technieken/internet worden steeds ontdekkingen gedaan. Garry Bakker vertelt hoe je een nieuwe soort ontdekt en welke rol musea daarin spelen.

NAAM

DATUM

OMSCHRIJVING

content image

Wel eens een haai binnenstebuiten gekeerd?

zondag 19 maart 2017 | 11:30 - 12:30

Pepijn doet het! Best vaak zelfs. Voor wetenschappelijk onderzoek legt hij wel eens een  haai in de CT-scanner en bekijkt die van binnen. Zo wil hij meer te weten komen over de evolutie van haaienkoppen. Waarom verschillen haaienkoppen en hoe zijn ze zo geworden zoals ze nu zijn? En waarom wil de wetenschap dit eigenlijk weten?

NAAM

DATUM

OMSCHRIJVING

content image

De sabeltandtijger is terug! Toch?

zondag 16 april 2017 | 11:30 - 12:30

Reconstructies van de IJstijd ontstaan niet zomaar. Kunstenaar Remie Bakker is naast ontzettend handig met zijn handen ook een wandelende encyclopedie als het gaat om pleistocene dieren. Aan de hand van kennis omtrent leefgebied, soorten en fossiele vondsten maakt hij uitgestorven dieren na die zo weer tot leven lijken te komen.

NAAM

DATUM

OMSCHRIJVING

content image

Zijn grotere hersenen altijd beter?

zondag 21 mei 2017 | 11:30 - 12:30

Potvishersenen zijn 7+ kilo, die van de mens 1,4 en die van een kikker vederlicht met 0,1 gram. Heb je perse grote hersenen nodig om alle functies in je lichaam aan de praat te krijgen? En zegt grootte iets over bijvoorbeeld een probleemoplossend vermogen? Of over intelligentie? En wat als een groot dier naar verhouding juist kleine hersenen heeft? Is het dan dommer? Margot Schel is hersenwetenschapper en neemt je mee op reis in óns brein en dat van dieren.